Ratings and Recommendations by outbrain

3/12/08

Ara ve Nadal: Parlem de consum (1)


Avui dia el consum va molt més enllà de satisfer les nostres necessitats. És de vital importància, per tant, que com a compradors actuem per a un consum conscient, responsable i solidari.

Aquests dies abans de festes, des del CREAib, anirem publicant informació sobre el consum responsable per tal d'ajudar a fer aquestes festes més sostenibles.

BONS HÀBITS DE CONSUM
Els bons hàbits de consum incideixen directament en la qualitat de vida dels consumidors. Les decisions de compra dels consumidors poden determinar la reducció de contaminació ambiental, la prevenció de riscos per a la salut... Un consum conscient, solidari i responsable és a l'abast de tots nosaltres amb una mica de voluntat i reflexió a l'hora de la compra.

DIETA SALUDABLE
La cultura del consumisme, juntament amb la manca de temps fan que menjar de forma saludable no sigui una cosa fàcil. Malgrat que els consumidors estem més informats que mai sobre les propietats nutricionals dels aliments només fan que augmentar els casos de trastorns alimentaris. Augmenta cada vegada més el consum de plats precuinats, i es consumeixen els aliments que més ens venen en gana per damunt dels que ens convenen més. Per evitar aquests hàbits poc saludables és recomanable comprar segons una llista elaborada i pensada des de casa.

I EL MEDI AMBIENT?
Uns bons hàbits de consum també passen per procurar un consum responsable amb el medi ambient. Qualsevol gest en aquest sentit, per petit que sigui, incideix en la millora de l’entorn en el que vivim: reduir l’ús de bosses de plàstic, triar un vehicle i electrodomèstics de baix consum... El consumidor responsable es basarà en les tres erres: Reduir (comprar només el que és necessari), Reutilitzar (donacions, tendes segona ma, donar altres usos...), Reciclar (recollida selectiva).
Un consum sostenible és aquell que redueix l’impacte sobre els recursos naturals i la disminució de les emissions contaminants i interioritza hàbits de consum més ecològics (consum de productes ecològics, productes locals i de temporada).

EL CONTROL DE LES DESPESES
Aconseguir bons hàbits de consum també pot ser un vertader repte en una societat que prospera pel seu consum. Planificar les despeses setmanals en alimentació, transport i oci és una mesura eficaç per no cometre excessos. La clau de l’èxit són uns bons hàbits de consum i considerar cada euro que gastem, és útil també fer un pla de despeses per a cada setmana o mes, utilitzar diners en efectiu enlloc de targetes de crèdit, comprar preus de productes, esperar a les rebaixes, intentar fer un mateix coses per les que paguem a altres per fer i reduir “l’anar de compres” per diversió.

És important educar els infants en aquestes pautes de consum responsable, sobretot perquè ells també estan exposats a la influència del seu entorn: publicitat, televisió i valors socials predominants.

A partir de desembre de 2008 va començar el Concurs Escolar 2008-2009, Consumópolis4: Què fem en el nostre temps lliure?, per a joves escolaritzats en el tercer cicle d'Educació Primària i tots els cursos d'Educació Secundària Obligatòria. Els que no s'hi haguin apuntat hauran d'esperar a l'any que ve, encara que també poden accedir a tota la informació, tan el joc com les fitxes pedagògiques, com a convidats. Es tracta d'un joc virtual que cerca mentalitzar sobre el consumisme excessiu a través de dues fases:

- A la primera fase els grups inscrits han de desenvolupar proves lúdiques i didàctiques a la ciutat de Consumópolis
- A la segona fase, han d'elaborar un llibre virtual sobre les formes d'oci i temps lliure dels joves en el passat, present i futur, es tracta de fomentar la col·laboració i el treball en equip, els equips hauran d'exposar la seva visió sobre alguns dels aspectes del consum responsable.


Les Directrius Aquí i Ara de Nacions Unides desenvolupades pel PNUMA i el Grup de Treball de Marrakesh sobre educació per al Consum Sostenible, marquen unes pautes a seguir per començar a ser cada vegada més responsables amb el que consumim.

1/12/08

Ocean Explorer: NOAA (vídeos sobre la mar a Internet)



La NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) té a la nostra disposició a YouTube un canal de vídeos de les seves campanyes d'investigació. Entre els que hi podem trobar gravacions interessants sobre la vida marina i els procesos geològics. Algunos de los vídeos ens poden ser d'utilitat per a tasques de caire educatiu.

Novetat bibliogràfica CREAib

Avui ha arribat al CREAib la darrera adquisició, es tracta de la col·lecció de dvds:

Biosfera (Documentals) [Enregistrament vídeo] / National Geographic Television ; Enciclopèdia Catalana. [Barcelona]: RBA Publicaciones, cop. 2008. 10 discs òptics (DVD); col., so. Durada de cada reportatge aproximadament 60 minuts. Pais i any de produccio: Estats Units d'Amèrica, 1994 - 2006.Inclou menu interactiu amb escenes i idiomes. Versio original en anglès i doblada en català. Subtítols en català i anglès.

Conté: Vol. I. Planteta Terra ; Biomes tropicals: Dvd 1. Informe sobre la Terra = Earth report -- Dvd 2. Selva tropical: illes a la selva = Odzala: Islands in the forest -- Dvd 3. Sabana: el paradís de l'acàcia = Africa's paradise of thorns -- Dvd 4. Desert: el gran desert del cactus -- Vol. II. Biomes freds i temperats: Dvd 5. Bosc mediterrani: el batec del bosc = Heartbeat of the forest -- Dvd 6. Selva temperada: el gran bosc plujós = Great bear rainforest -- Dvd 7. Bosc caducifoli: Tigres de les neus = Tigers of the snow -- Dvd 8. Praderies i estepes: Les bèsties del tro =Thunderbeast. -- Vol. III. Biomes marins: Dvd 9. Les Mars àrtiques: àrtic extrem =Arctic kingdom: life at the edge -- Dvd 10. Les mars tropiclas: joies del carib =Jewels of the caribbean sea.