Ratings and Recommendations by outbrain

22/1/10

Tota la vida que cap en un cub


Quan clavem una pala a la terra o arrabassem un tros de coral, actuem com a éssers divins posant fi a un món sencer. Hem creuat una frontera coneguda per molts pocs. Molt a prop, al voltant de les nostres mans i davall ens nostres peus hi podem trobar la part menys explorada de la superfície del planeta.

A qualsevol hàbitat damunt la terra, al bosc, o a l'aigua el primer que detecta la nostra vista són els animals més grans - ocells, mamífers, peixos, papallones... Però gradualment els habitants més petits, més nombrosos, els comencen a eclipsar. Hi ha milers i milers d'insectes arrossegant-se i brunzint entre les herbes, els cucs i criatures desconegudes que es retorcen i passegen pel terra quan la movem...

Aquest article Within one Cube Foot de National Geographic, pretén mostrar la quantitat d'organismes que poden trobar en un espai molt reduït.

Per mostrar aquesta realitat, el fotògraf David Liitschwager fixa un cub metàl·lic i el va col·locar a diferents entorns (Central Park, un escull de coral, una selva tropical...).A cadascun dels entorns va fotografiar tots els éssers vius que anaven passant i cabien dins el cub. Per tenir una idea més aproximada de com ho va fer podeu veure el documental, és prou interessant.

FONT: Ecología Microsiervos

19/1/10

Novetats CREAib (Gener 2010)

L'ambientalització curricular de l'ensenyament obligatori: una proposta de definició, caracterització i estratègies. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Medi Ambient i Habitatge, 2006. (Monografies universitàries ; 7). ISBN: 978-84-393-7388-9. El Departament de Medi Ambient i Habitatge, juntament amb el d'Educació, el Grup de Recerca en Educació Científica i Ambiental (GRECA) de la Universitat de Girona i la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA) han posat en marxa el projecte de recerca sobre ambientalització curricular de l'ensenyament obligatori en el marc del Programa Escoles Verdes, amb l'objectiu de definir les característiques d'un currículum ambientalitzat i promoure la seva aplicació en els centres educatius a partir d'un treball de col·laboració entre investigadors, mestres i professors. Aquest projecte es planteja l'ambientalització del currículum escolar com un pas més del Programa Escoles Verdes, que, fins ara, ja ha fet importants avenços en l'ambientalització dels centres i en la gestió ambiental de la vida escolar. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.


Barbault, Robert
El elefante en la cacharrería / Robert Barbault. Pamplona: Laetoli, 2008. ISBN: 9788492422043. Com un elefant a una tenda plena d'objectes delicats, l’ésser humà trastorna i amenaça la diversitat de la vida al nostre planeta. Roger Barbault descriu el “desenvolupament sostenible de la vida” – més de 3000 milions d’anys d’èxit - i descriu els seus secrets. Recorda les estratègies creadores de la vida i en particular un dels seus resorts més poderosos: la cooperació. Els éssers vius s’associen per multiplicar-se millor, per a inventar modes de vida, per a conquerir espais nous. L’autor descriu una estratègia “sostenible” que podria anunciar-se així: formem equip amb la vida, per al present, i las generacions futures. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Basora, Xavier
Participar: Com incidir en les decisions que afecten el territori / Xavier Basora, Xavier Sabaté, Jordi Romero-Lengua, Pol Huguet. València: Tres i Quatre, 2009. 119 p. ISBN: 9788475028439. Manual sobre participació ciutadana relacionada amb el territori. El seu objectiu és donar a conèixer i explicar el funcionament de les eines reglades de què disposem per participar en l'ordenació, la planificació i la gestió del territori; per utilitzar aquestes eines més i millor en un futur i, en definitiva, per fer més efectiva la participació i augmentar la qualitat democràtica de les nostres societats. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Broswimmer, F J.
Ecocidio: Breve historia de la extinción en masa de las especies / F.J. Broswimmer. Pamplona: Laetoli, 2005. 308 p. (Libros abiertos; 3). ISBN 84-933698-6-1. Set de cada 10 biòlegs pensen que la Terra es troba en una època d’extinció en massa d’espècies molt ràpida dels 4500 anys d’història del planeta. La pèrdua de la biodiversitat es considera un problema ambiental més greu que la desaparició de la capa d’ozó, l’escalfament global o la contaminació. En aquest llibre, l’autor ofereix una visió dels efectes devastadors dels humans sobre la Terra, en concret la pèrdua massiva d’espècies i hàbitats, denominada per l’autor “ecocidio”. Amb un enfocament ampli i multidisciplinar, discorre pels camps de l’antropologia, la biologia, la geografia i la sociologia. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Bueno Bosch, Mariano
Manual práctico del huerto ecológico: huertos familiares, huertos escolares, huertos urbanos. Estella (Navarra) : La Fertilidad de la Tierra. ISBN: 978-84-936308-1-2. 312 p. És el moment de començar el teu propi hort ecològic. Mariano Bueno t'ho explica d'una forma senzilla. Per als que ja l'hagueu començat aquesta és també una obra de consulta que ens pot treure moltes vegades d'un problema. És un manual centrat en la nostra ubicació geogràfica, que té en compte el nostre clima, les espècies més habituals, etc. El calendari de tasques mes a mes serveix per poder fer les nostres pròpies rotacions i associacions de cultius. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Calvo, S. y Gutiérrez, J.
El espejismo de la educación ambiental. Madrid: Ed. Morata, 2007. ISBN: 978-84-7112-516-3. Obra sobre la problemàtica de la sostenibilitat, concepte relacionat amb la regulació de les pràctiques socials, polítiques, econòmiques i tecnològiques necessàries per a crear un medi en el que sigui possible una vida saludable i comfortable per al conjunt de la humanitat, frenant el deteriorament ambiental que ben aviat ja serà irreversible. Per a aconseguir aquesta sostenibilitat són necessàries la gestió i l'educació ambiental, però és imprescindible una integració d'ambdós processos per tal d'evitar abordar la problemática només de forma parcial. Planteja els principals punts dèbils actuals de l'educació ambiental i s'assgen alguns suggeriments orientadors d'un enfocament més efectiu. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.



Carson, R.
El mar que nos rodea / Traducció de Rubén Landa, revisada per Joana Lluís Riera. Barcelona: Destino, D.L. 2007. (Imago Mundi ; 125). ISBN: 978-84-233-3963-1. 302 p. Estudi sobre el procés de formació dels oceans a la vegada que una al·legació a favor de la seva conservació. Carson no només es remunta a l'origen de la vida, lligat a l'aigua, sinó que proposa un recorregut fascinant per tots els aspectes de la ciència marina incidint en els oceans i desvetllant al lector tota la complexitat i les meravelles que contenen. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.



Castrodeza, Carlos
La darwinización del mundo / Carlos Castrodeza. Barcelon: Herder, 2009. 415 p. Bibliografía : p. 395-415. ISBN 978-84-254-2580-6. Amb el darwinisme, la biologia afecta tots els aspectes culturals possibles, des de la filosofia, l'estètica, l'ètica, la política.. El darwinisme biologitza la realitat en totes les dimensions possibles. Aquest assaig tracta l'impacte de la teoria de l'evolució de Darwin en el pensament filosòfic actual confrontat amb autors com Heidegger, Dienstag, Sloterdijk o Rorty, entre d'altres. Per a l'autor, el principi de la selecció natural impera en un món en què es constata la injustícia, el sufriment i l'explotació dels uns sobre els altres. Així i tot, aquest és un principi més metafísic que físic, cosa no molt sorprenent si es considera que aquest principi respon a una cosmovisió naturalista. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Darwin, Charles
Plantas carnívoras / Charles Darwin ; revisión de Francis Darwin ; traducció i introducció de Joandomènec Ros. 1 ed. Pamplona : Laetoli, 2008. 505 p. (Biblioteca Darwin)(Las dos culturas ; 10). Traducció de: Insectivorous plants. ISBN 978-84-92422-04-3. Primera publicació en castellà d'una de les obres oblidades, i no per això menys importants, de Charles Darwin. En aquesta obra, Darwin mostra els nexes entre les plantes i animals, explorant la fisiologia vegetal. Aquest llibre bé podria haver estat, excepte per la seva extensió, un capítol més del seu "Gran llibre de les espècies", un ambición projecte sobre l'evolució dels éssers vius que va abandonar per escriure L'Orígen de les espècies. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Delibes, Miguel
La Tierra herida : ¿Qué mundo herederán nuestros hijos? / Miguel Delibes, Miguel Delibes de Castro. Barcelona : Destino, 2007. 154 p. ISBN: 9788423338467. És un llibre necessari per entendre el que ens arribarà si l'espècie humana no pren consciència de les agressions que està suportant la biosfera del nostre planeta. Pare i fill, col·laboren en la redacció empenyats en mostrar la situació del nostre hàbitat natural, en fer-nos entendre que la Terra existia abans que l'espècies humana i, com aelgran organisme que és, es defensarà de les agressions de "l'Homo Sapiens". El pare pregunta i el fill respon amb rigor i amb un lleguante senzill. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Educar en la sostenibilidad: Un proyecto para el centro escolar. Madrid: Editorial CCS, 2009. ISBN: 9788498423327.(Material para educadores). Un llibre per a convidar al professorat dels diferents nivells educatius a avançar en el camí que duu des de les bones pràctiques ambientals fins la total ambientalització del centre. Els autors ofereixen orientacions, reflexió teòrica i recursos que permeten la posta en marxa i el desenvolupament d’un projecte d'educacio per al desenvolupament sostenible. El llibre s’acompanya d’un CD amb les pautes per a l’ambientalització curricular, activitats sobre els temes (aigua, energia…) i per als distints nivells educatius (Infantil, Primària, Secundària), fitxes, qüestionaris, lectures engrescadores i experiències educatives. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.



Gil García, Gregorio
Energías del siglo XXI: de las energías fósiles a las alternativas. Madrid [etc.]: Antonio Madrid Vicente : Mundi-Prensa, 2008. 759 p.Compilació de les tècniques més modernes relacionades amb la tecnologia energètica amb nombroses imatges i dibuixos que faciliten la comprensió dels textos exposats. Pretén descriure els mètodes actuals de producció d'energia des de la perspectiva de la millora de l'eficiència i de la seguretat ambiental. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.





Gore, Al
La tierra en juego / Al Gore. Madrid: Editorial Planeta, 2009. 461 p. ISBN: 9788408086895. Traducció del llibre de Al Gore que va escriure el 1992 sobre les conseqüències del canvi climàtic amb un nou pròleg de l’autor del 2007. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.






Sañé, Jaume
Conèixer els ocells / Jaume Sañé. Barcelona: Cossetània Edicions. ISBN: 978-84-9791-448-2. 144 p. Aquest llibre t’obrirà el camí començant pel principi. Coneixeràs la biologia dels ocells, sabràs com fer menjadores i caixes-niu i aprendràs a identificar totes les espècies més interessants de la nostra fauna. És a les teves mans… En el llibre hi descobriràs els ocells més característics del nostre país. Els podràs reconèixer amb les fotografies a tot color que il·lustren l'obra i hi trobaràs una detallada explicació de com és l'ocell en qüestió, on viu i quines curiositats té pel que fa al seu comportament, el seu nom, la seva relació amb l'home o, entre altres coses, la seva manera de viure. A més, el llibre detalla les espècies que s'hi assemblen per tal de facilitar-ne la seva distinció. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Miller, D.
Océanos / D. Miller. Arganda dl Rey: Edimat, cop. 2007. ISBN: 978-84-9764-986-5. 256 p. Espectaculars fotografies el gran poder i la dramàtica bellesa dels grans oceans del món. Els oceans són essencials per a la vida i supervivència de milions de persones, que depenen d’ells per a menjar i comerciar, i també són la llar de multitud d’espècies de flora i fauna. Tanmateix, també tenen una cara obscura, como l’imparable poder de les ones que poden ser altament destructives per als vaixells mercants, que poden abocar milions de tones d’olis pútrids i tòxics que afecten gran part de la vida marina. Aquesta publicació destaca la possibilitat d’actuacions negligents que podrien porta a un deteriorament dels oceans. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Monbiot, George, 1963-
Calor : cómo detener el calentamiento del planeta / George Monbiot ; con la colaboración de Matthew Prescott ; traducción de Francisco Martín Arribas. Barcelona : RBA, 2008. 358 p. (Biblioteca RBA). ISBN: 9788498670530. George Monbiot, columnista del diari britànic The Guardian, es caracteritza per la seva contundència políticament incorrecta sobre aquest problema global. L’autor intenta demostrar que tenim la possibilitat de reduir fins a un 90% les emissions si ens ho proposem. “Si es destrueix la biosfera, seran persones benintencionades les responsables que accepten el fet que han de reduir les emissions, però no estan disposades a canviar el seu mode de vida. Als governs no els interessa qüestionar les nostres il·lusions. Si les seves aspiracions i les nostres difereixen massa, perden les eleccions. No actuaran amb contundència fins que nosaltres els demostrem que hem canviat”. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.


Moral Herrero, Raúl
Compostaje / Joaquin Moreno Casco, Raul Moral Herrero (editores científicos). Madrid [etc.]: Mundi-Prensa, 2008. 570 p. ISBN: 9788484763468. Revisió i actualització del coneixements en l’àrea del compostatge, tan a nivell del propi procés de compostatge como del producte obtingut. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.





Pigem, Jordi
Bona crisi: cap a un món postmaterialista. Barcelona: Ara Llibres, 2009. (Sèrie A ; 96). ISBN: 9788492552856. Un crit a la revolució de la consciència per canviar el món radicalment després de la crisi. Bona crisi és una denúncia i un atac directe al sistema malaltís causat pel consumisme desenfrenat. Ofereix un conjunt de receptes per encarrilar la recuperació i sortir de la crisi reforçats i amb ànims. Jordi Pigem és un filòsof atípic que reivindica el decreixement, l'agricultura ecològica, el moviment slow, la bioeconomia i la connexió amb la natura. Amb pròleg d'Àlex Rovira. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.


Ruhí Vidal, Albert
Natura al teu jardí: guia pràctica per conèixer i acollir la fauna propera. Figueres: Brau-Oryx, 2007. 130 p. ISBN: 978-84-95946-96-6. Llibre de idees i consells per dur a la pràctica per conèixer, apropar i tenir cura de la fauna que tenim més a prop, ja sigui al camp més salvatge o a la ciutat més aparentment inerta. Aquest llibre tracta des de les menjadores i caixes niu per a ocells de molts tipus diferents, fins a casetes per a ratpenats, plantes nutrícies per a papallones, refugis per a rèptils, niadors per a insectes o bassetes per a amfibis i invertebrats aquàtics... És una obra genuïna, centrada en les espècies, els hàbitats i les experiències del jardí mediterrani. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Ratpenats: ciencia i mite. Barcelona: Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2009. 266 p. ISBN: 9788447533442. Resum dels 26 anys de recerca quiropterològica feta pels autors: Jordi Serra-Cobo (coordinador), Marc López-Roig, Xavier Bayer, Blanca Amengual i Cisco Guasch. Parla dels orígens dels ratpenats, del cicle biològic, de les migracions, les zoonosis emergents de les quals són reservori i de la distribució de les espècies a Catalunya i a les Illes Balears. Igualment l'obra mostra la forta empremta que aquests mamífers han deixat en la cultura popular i l'estreta relació que hi ha entre la diversitat biològica i la diversitat cultural. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.


Terceiro Lomba, Jaime
Economía del cambio climático. Madrid: Taurus Ediciones, 2009. 140 p. ISBN: 9788430607563. Jaime Terceiro és un economista prestigiós que defensa en aquest llibre el disseny de polítiques públiques per a evitar els efectes de l’escalfament global. Afirma que el model energètic actual no és sostenible i que representa una restricció per al creixement econòmic tal i com l’entenem ara. La solució passa per rompre o debilitar de forma significativa el vincle entre l’activitat econòmica i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, corregint les errades de mercat presents en aquest problema. L’autor conclou que, malgrat els dubtes, no actuar resultarà car i arriscat. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

PER A INFANTS I JOVES

Blasco Grau, Irene
Anna, La Sargantana / text i il·lustracions Irene Blasco Grau. Barcelona : Tandem, 2006. ISBN 84-8131-598-2.Anna és una sargantana despistada que es pensa ser un camaleó i això la fica en un grapat d'embolics amb diferents animals... Llibre de poesia molt bonic, premi al llibre millor il·lustrat en valencià al 2006, amb il·lustracions suggerents i enriquidores. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.



Casas, Lola
Nit. Barcelona: publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2007. 71 p. (Els Flautas Poesía, 42) . ISBN; 978 84-8415-955-1. A partir de 8 anys. Recull de poemes que donen ritme i vida a la ciutat a les fosques, l'eclipsi de lluna, el somni, la nit de Festa Major, les cuques de llum, el crepuscle i, fins i tot, l'hora de les bruixes. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.





Dalmases, Antoni
La sargantana Juliana / Antoni Dalmases ; il·lustracions de Teresa Martí. Barcelona : Cruïlla, 2003. ISBN: 84-661-0697-9. A la sargantana Juliana li agrada menjar mosquits i prendre el sol. Un dia entra a una escola i els mescla entre els nins que juguen al pati. Però per poc que no surt viva! Sort que se li acut una gran idea: hi anirà cada dia a menjar-se tots els mosquits que trobi perquè no els piquin: I així els nins de l'escola es converteixen en els seus millors amics. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.







Gallego, José Luís
Contes d’animals per aprendre a somiar. Barcelona: Viena Edicions, 2005. 247 p. ISBN: 84-8330-325-6. Recull de contes per descobrir la vida secreta dels animals més insòlits que habiten la Terra. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.





Guidoux, V.
De dia i de nit. Barcelona: Cruïlla, 2003. [JocDoc]. ISBN: 84-661-0652-9. El tractament àgil i entretingut ajudarà els petits lectors a adquirir els conceptes bàsics sobre els fenòmens de l’univers que fan possibles el dia i la nit. Un llibre joc amb rodes, solapes, finestres, desplegables. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.




Lies, Brian
Ratpenats a la biblioteca. Barcelona : Joventut, 2009. ISBN: 978-84-261-3726-5. A partir de 8 anys i explicat a partir de 5. Una història divertida d'uns ratpenats addictes a la lectura, que acudeixen a la biblioteca quan el bibliotecari es deixa una finestra oberta, llavors ells poden llegir fins a l'alba Un text en rima que agradarà als nens. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.


Michel, François
La energía a tu alcance. Madrid: Oniro, 2008. Col·lecció: Querido Mundo. ISBN: 978-84-9754-307-1. 80 p. Llibre que explica les distintes fonts d’energia: el sol, l’aigua, el petroli, l’àtom, les plantes, el carbó o el vent, i mostra l’originalitat de l’electricitat, una energia fàcil de transportar. Però... sabrem conservar el nostre planeta i els seus recursos per demà? François Michel és un professor que escriu per al públic adult i per a la joventut dins dels àmbits de les ciències de la Terra, del medi ambient i de la geografia, s’ha dedicat sobretot a la divulgació de coneixements. També és autor de nombrosos documents i pel·lícules pedagògiques, que serveixen de suport a l’ensenyament a l’aula. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.



Morpourgo, Michael
El delfín de Luís. Barcelona: Juventud, 2007. ISBN: 84-261-3401-7. Il·lustrador: Michael Foreman. Resum: En Luis viu a un petit poble costaner, on tots són pescadors. Però poc a poc, comença a escassejar la pesca, i la gent està cada vegada més trista. Enmig d’aquesta situació en Luis troba un dofí varat a la platja i l’ajuda a sobreviure i tornar a la mar. L’amistat entre el nin i el peix només és el començament de temps millors per al poble. Unes alegres il·lustracions en suaus aquarel·les, que reflecteixen molt bé la llum del sol i la brillantor de la mar, reforcen el to optimista de la història. A partir de 6 anys. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.

Pasqual, Ramon
Guia de bolets per a nois i noies / Ramon Pasqual ; Núria Duran i Rosa Pasqual. Barcelona: Cossetània Edicions. ISBN: 9788497913966. Dividit en dues parts, en la primera hi ha 12 temes monogràfics que introdueixen als coneixements bàsics del món dels bolets. En la segona, la guia pròpiament dita, es descriuen, es comentem i s'il·lustren 34 espècies de bolets. S'acaba d'arrodonir aquest recull amb el suggeriment d'algunes activitats, deliciosos versos de bolets de Celdoni Fonoll i receptes de cuina de la mà de Núria Duran. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.



Pessoa, A.; Casasin, A.
Salvem la Terra: guia visual del canvi climàtic: Alerta CO2: El videojoc del canvi climàtic . Barcelona: Beascoa, 2007. 67 p. + cd. ISBN 978-84-488-2637-6. Edat: A partir de 7 anys. És un llibre força il·lustrat i molt divertit que proposa diferents experiments i activitats per entendre els canvis que s’estan originant en el nostre planeta i què es pot fer per evitar-ho. Va acompanyat d’un cd-rom amb el videojoc del canvi climàtic AlertaCO2, promogut per Acciónatura. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.



Roldán, Gustavo
Erizo / Ilustracions: Gustavo Roldán. Barcelona: Thule. Col·lecció: Trampantojo. ISBN: 9788496473638. L’eriçó vol menjar uns fruits d’un arbre però no troba la manera, com s’ho farà?. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.



Sánchez, E ; Escutia, M.
Què és l’agricultura ecològica? Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, 2007.[42] p. Lectura adreçada a nens i nenes de primària. S’explica com s’obtenen els productes i els aliments ecològics mitjançant l’ús d’un sistema de producció específic que garanteix la conservació dels ecosistemes agraris i rurals. Inclou un apartat que tracta l’etiquetatge dels aliments ecològics. Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.


Tracqui, Valérie

L'Eriçó : el coixinet d'agulles / text de Valérie Tracqui ; fotos d'Angelo Gandolfi de l'agència Jacana ; [traducció Gustau Raluy i Bruguera] Barcelona : Cruilla, 2007. ISBN: 978-84-661-1782-2. Al bosc uns animals ensumen i esbufeguen sorollosament... Són una família d’eriçons que busca llimacs. Quan pressenten un perill, es cargolen com una bola per defensar-se. I si algú se’ls acosta ha de vigilar amb les punxes! Consulteu disponibilitat al catàleg del CREAib.