Ratings and Recommendations by outbrain

14/8/09

Arriben vacances al CREAib

El blog del CREAib descansarà 15 dies

Estimats usuaris del Blog del CREAib. Cómo va l'estiu?
Aquests propers quinze dies les publicacions al nostre blog disminuiran a causa de l'arribada de les tan esperades vacances d'estiu. Començarem amb força el proper 31 de'agost!

Una abraçada a tots!


Ecoactúa: Campanya contra el canvi climàtic a Andalusia


A Ecourban trobem informació sobre la nova campanya de la Consejería de Medio Ambiente de la Junta de Andalucía.

Es tracta de la Campanya Ecoactúa dins el Plan Andaluz de Acción por el Clima que cerca sobretot la col·laboració ciutadana en la lluita contra els efectes del canvi climàtic. A la web de la campanya, els participants es poden comprometre a dur a terme qualque acció a favor del medi ambient.

A més, us adrecem a:

Un vídeo promocional de la campanya, que planteja en clau d'humor com una família passa a l'acció contra el canvi climàtic.

El document Ecoactúa: Porqué una familia puede hacer tanto como un gobierno.





12/8/09

Què passa amb els CD i DVD? Reutilització, intercanvi i reciclatge



En el nostre dia a dia, utilitzem molts suports electrònics per guardar informació però no tenim en compte el què pot passar a l'hora de llençar-los. Els CD i DVD aparegueren com una solució d'emmagatzematge dels disquets però en la seva fabricació s'utilitzen materials i processos altament contaminants i el final del seu cicle útil encara no està resolt.

Reutilització
Aquests suports tenen l'avantatge de ser reutilitzables en alguns casos. És recomanable comprar CD i DVD regravables per tal de poder esborrar els seus continguts quan ja no ens siguin útils.

Intercanvi
En el cas que tinguem CD i DVD d'un sol ús, hem de tenir en compte sempre la possibilitat d'intercanvi, encara que a nosaltres ja no ens interessin els seus continguts, poden interessar a qualcú altre. No hi ha millor tècnica de reciclatge que la d'evitar el residu.

Com a darrera opció, el reciclatge
Els CD i DVD inútils poden ser reciclats i usats per a altres productes nous enllocde llençar-los. Així s'estalvien recursos fòssils, per exemple, en les produccions de parts de la indñustria plàstica d'automòbils, equipaments d'oficina i estoigs de joies. Els centres de reciclatge separen els metalls de les laques de plàstic, els netegen, trituren i converteixen en un plàstic d'alta qualitat.

A nivell domèstic, la millor opció és portar aquests suports al punt verd per tal que puguin ser traslladats a les empreses recicladores autoritzades per tal que rebin el tractament adequat.

L'empresa Cederika es dedica a la recollida selectiva i el reciclatge dels CD i DVD que ja estan fora d'ús. Va posar en marxa el 2006 un sistema per a la recollida selectiva de CD obsolets per al seu reciclatge que es pot subscriure amb una quota d'entrada. Al subscriure el servei es rep una destructora de CDs i el contenidor de cartró per a emmagatzemar-los. Més endavant, amb una quota anual s'accedeix a la reposició del contenidor cada vegada que s'omple i el seu enviament al centre de reciclatge d'aquesta empresa.

BlipVert és una empresa transportista que també ofereix un servei de reciclatge de CD i DVD dins el seu servei de reciclatge integral, tot el procés està certificat amb la normativa ISO 14001.

S.O.S. Paisaje de Mar: fotografies del litoral espanyol


S.O.S. Paisaje de Mar és un projecte impulsat pel fotògraf de natura José B. Ruiz amb l'objectiu d'analitzar l'estat actual de la costa espanyola, identificar l'estat de conservació de les diferents àrees i deixar patent la necessitat urgent de protegir els indrets de més valor ecològic i paisatgístic."


La idea principal és documentar de forma més gràfica i visual -principalment amb fotografies- els entorns malmesos o amenaçats per tal de donar a conèixer les poques zones de costa que encara poden salvar-se i que s'haurien de protegir de la voràgine del formigó, i conscienciar de la necessitat de protegir-les. Les imatges -que poden ser enviades per qualsevol que vulgui col·laborar amb el projecte- també denuncien els excessos ja executats al litoral espanyol.

Segons S.O.S. Paisaje de Mar, "aproximadament el 50% de la superfície del litoral de la Comunitat Valenciana ja està construït."

El projecte té pocs mesos de vida, poc a poc va incrementant els seus arxius de continguts i imatges, a més ja compta amb l'adhesió i suport de nombroses entitats i persones.

11/8/09

Un recurs interessant sobre els grumers



L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat en marxa el Projecte Medusa un projecte que pretén acostar-nos una mica més al món de les meduses.

Hi trobareu una Guia d'identificació i reconeixement d'espècies que ens descriu cadascuna de les espècies de meduses que podem trobar a la Mediterrània i les seves característiques particulars. Cada fitxa fa una breu descripció de l'espècie adjunta a una fotografia i a una valoració de la seva perillositat i de la seva freqüència a les aigües de la Mar Mediterrània.

Hi trobareu també el Joc: Medusa per aprendre qualque cosa sobre els grumers de forma més entretinguda.


10/8/09

El cel d'estiu: Parc Natural de Mondragó



PARC NATURAL DE MONDRAGÓ


Dissabte 14 d'agost

El cel d'estiu (Nit astronòmica)

A càrrec : Equip d’educació i interpretació ambiental del Parc.

Lloc de trobada: Centre d’informació. Aparcament de ses Fonts de n’Alis.

Destinataris: Per a tots els públics.

Descripció de l’activitat: Farem un reconeixement de les constel·lacions d'estiu, veurem els perseids, i qualque objecte del cel profund.

Material recomanat: Dur llanterna amb llum vermella

Horari: a les 21,30 h. fins a les 00,00 h



Imprescindible inscripció prèvia.

Telèfon d’inscripció: 971 18 10 22

Activitat gratuïta


Parc natural de Mondragó
parcmondrago@gmail.com
Carrer de can Llaneres, 8
07650 Santanyí
Tel. 971 64 20 67 Fax 971 64 21 30

Kit de recursos sobre consum i producció sostenible



El Kit de Recursos sobre Consum i Producció Sostenibles (Resource Kit on Sustainable Consumption and Production) del PNUMA és un conjunt de 12 fulls informatius que tracten els següents temes: la publicitat, l'ecodisseny, l'energia, l'alimentació, la vivenda, l'oci, els estils de vida, la mobilitat, les noves tecnologies de la informació i comunicació, els tèxtils, el turisme i l'aigua.

Cadascun dels fulls analitza els impactes ambientals de les activitats, ofereix exemples de bones pràctiques a tot el món, i consells destinats a individus, empreses i administracions per aplicar els principis de la sostenibilitat a tots aquests temes. Finalment inclou una selecció d'enllaços d'interès per aprofundir en el tema.

La versió en castellà del Kit, disponible en format PDF, l'ha elaborat el Centro de Actividad Regional para la Producción Limpia (CP/RAC), que forma part del Pla d'Acció Mediterrani del PNUMA i que té la missió de fomentar mecanismes per al consum i la producció sostenible als països Mediterranis.

Idioma: Castellà

Autor: Programa de Medi Ambient de Nacions Unides. Divisió de Tecnologia, Indústria, i Economia. Secció de Consum Sostenible i Producció