Ratings and Recommendations by outbrain

29/10/09

Nou material sobre canvi climàtic per educació secundària

Unescocat posa al nostre abast una nova eina en línia per lluitar contra el canvi climàtic.

El Centre UNESCO de Catalunya - Unescocat, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, ha adaptat els continguts de l'Informe del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament sobre el desenvolupament Humà 2007-2008, i els ha convertit en una proposta didàctica innovadora pel seu format i dinàmica proposada.

Els materials s'han dissenyat per a alumnes de segon cicle d'ESO i de Batxillerat, amb l'objectiu d'oferir-los una eina de treball que aporti les darreres dades científiques sobre el canvi climàtic així com les perspectives socials i econòmiques que cal tenir en consideració per tal de fer front a aquest repte global.

Aquest material consta de 6 eixos de reflexió, que són accessibles en línia i s'han pensat per treballar en petits grups d'alumnes de segon cicle d'ESO i de Batxillerat, a l'adreça: http://www.unescocat.org/ct/materialsidh/canviclimatic/

És perillós el canvi climàtic actual?
El canvi climàtic tindrà conseqüències sobre el desenvolupament humà?
Totes les petjades de carboni són iguals?
El canvi climàtic afectarà tothom de la mateixa manera?
És possible aturar el canvi climàtic?
És necessari adaptar-se al canvi climàtic?

A cada tema li correspon una carpeta electrònica que conté un text breu, dos gràfics, i un mapa del món amb fotografies associades. També inclou una pantalla de síntesi que cada grup de treball podrà utilitzar com a suport per a les exposicions orals de les seves conclusions. D'altra banda se'ls proposa un conjunt d'activitats i un breu qüestionari en línia mitjançant el qual l'alumne podrà posar-se a prova i veure què ha après, no tan sols sobre el tema que li ha correspost, sinó també sobre el que han explicat els seus companys respecte als altres temes, durant la posada en comú.

Per al professorat s'ha creat un dossier amb tota la informació necessària per poder desenvolupar l'activitat a l'aula: dinàmica proposada, resum dels continguts de l'informe, vinculació amb els currículums oficials, etc.

Com planteja l'Informe sobre el desenvolupament humà 2007/2008 del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), "el canvi climàtic presenta reptes en molts àmbits. En un món dividit, però ecològicament interdependent, el canvi climàtic desafia totes les persones a reflexionar sobre com gestionem el medi ambient del planeta Terra. Ens desafia a reflexionar sobre la justícia social i els drets humans en tots els països i per a totes les generacions. Desafia els líders polítics i la població dels països rics a reconèixer la seva responsabilitat històrica davant del problema, i a iniciar reduccions profundes i immediates en les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Per sobre de tot, desafia tota la comunitat humana a emprendre una acció col·lectiva ràpida i ferma basada en els valors compartits i una visió comuna".

FONT: Sostenible.cat

27/10/09

Menjar sa: mai és massa prest per a aprendre ni massa tard per canviar

El Departament d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea va engegar el passat 28 de setembre una nova campanya de menjar saludable i sostenible destinada als nins europeus en edat escolar: La pandilla sabrosa: come, bebe, muévete!

Dins aquesta campanya s'ha posat en marxa un lloc web interactiu, concursos i altres activitats per tal de canviar i millorar els hàbits alimentaris dels més petits.

El concurs "La caza del tesoro" permet als nins anar responent preguntes relacionades amb l'alimentació saludable i guanyar alguns articles esportius. El termini per participar en aquest concurs acaba la segona setmana de novembre però encara que us hi inscriviu més tard podreu participar i contestar els grups de preguntes de setmanes anterior, començant per la setmana 1. Instruccions del concurs.


The Tasty bunch

Darreres places per al curs bàsic d'educació ambiental en el temps lliure i voluntariat


El GOB, amb col·laboració amb la Direcció General de Canvi Climàtic i Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient, organitza aquest curs que pretén formar educadors ambientals especialitzats en voluntariat que puguin actuar sobretot en l'àmbit de l'educació no formal. Es tracta d'un curs molt introductori que farà una especial incidència en les sortides de natura i en l'experiència educativa dels grups infantil i juvenil del GOB.

El curs serà semi-intensiu (de 29 d'octubre a 15 de novmebre) amb sessions presencials i tutories no presencials, i una durada de 58 hores, de les quals 44 seran presencials i 14 no presencials. Serà impartit per l'equip d'educació ambiental del GOB.

Per a més informació consulteu les bases

26/10/09

Exposició "L'Evolució Humana" a Eivissa


La biblioteca de Can Ventosa a Eivissa presenta l'exposició "l'Evolució Humana" amb motiu de l'any Darwin. Es tracta d’una exposició itinerant que ha estat produïda per Everest, amb la col·laboració de la Fundació Atapuerca i Canal Historia.

Amb un format visual i esquemàtic, i un contingut molt didàctic, ens mostra l’aspecte, els costums, les construccions, els hàbits i invents de l’home prehistòric i la seva evolució. També té una part dedicada a la formació i història d’un dels jaciments més importants del món, la Serra d’Atapuerca, i a les diverses teories sobre l’evolució, com la de Darwin.

Es complementa amb un joc de tres cranis, entre ells una rèplica del crani de Lucy que es va trobar a Etiòpia, l’esquelet més famós del grup dels Australophitecus, els primers homínids bípeds que visqueren fa 6 milions d’anys. També es poden veure algunes eines utilitzades per l’home fa milions d’anys i una exposició bibliogràfica.A l’explicació també s’inclou el sepulcre megalític de Ca na Costa a Formentera, datat entre el 2000 i 1600 a.C., primera manifestació de l’home prehistòric a les Pitiüses, i punt de partida per a la investigació prehistòrica de les nostres illes.

Donat que l’exposició està especialment dirigida als infants d’entre 8 i 12 anys, s’han ofert visites guiades a tots els centres d’ensenyament. Així mateix els visitants també podran disfressar-se amb perruques, collarets d’ossos, pells i garrots per a ambientar-se en l’època prehistòrica i aconseguir una major implicació a l’hora que s’amenitza la visita.

Per tal d’aprofitar el format didàctic de l’exposició, que compta amb panells informatius i llibres, també es podran veure diverses reproduccions de cranis d’homínids i altres materials com puntes de llances, osos... tot això es complementarà amb una exposició bibliogràfica .

L’exposició estarà oberta fins al dia 30 d’octubre, de dilluns a divendres, en horari de matí i tarda, de 9.30 a 13.30 hores, i de 17 a 20 hores.