Ratings and Recommendations by outbrain

10/8/12

Què diuen els llibres del CREAib... onades de calor

Avui comencen una nova etapa al blog del CREAib amb la intenció de donar-li més activitat i fer-lo més interessant; es per això que a partir d'ara a part de informar de totes les activitats que es desenvolupen al centre i de mostrar-vos mensualment el Butlletí de novetats, totes les setmanes i a través del llibres que tenim al centre de documentació anirem parlant de diversos temes que pensem us puguen interessar o que estiguin d'actualitat. Seran cites, anècdotes, paràgrafs o dades curioses... Esperam vos agrade!!

"El temps mai s'està quiet". Mark Twain

La primera entrada que farem serà per veure que conten els llibres del CREAib sobre un fenomen meteorològic que de segur esteu notant aquestos dies: les famoses onades de calor.

Comencem explicant que el clima mediterrani es caracteritza per:

"Unos veranos cálidos y secos y unos inviernos templados y húmedos. Es originado por los cambios de posición estacionales de los núcleos de alta presión subtropicales sobre los sectores occidentales de los grandes continentes. En verano estos núcleos se dirigen hacia el polo y sus flancos orientales mantienen la zona seca y cálida y los cielos soleados" Clima mediterráneo. Dins B. Buckley, E. J. Hopkins, R. Whitaker, Meteorología (p. 210). Barcelona: Ceac

"Però sens dubte, una de les característiques més representatives d'aquest clima és la coincidència durant l'estiu de precipitacions escasses i valors de temperatura elevats que genera una important sequedat en l'ambient, com també un fort estrès hídric en molts vegetals.
Cap altre clima del món presenta una característica climàtica estival com el del Mediterrani" El clima mediterrani temperat amb estiu sec (1). Dins E. Gallart (ed.), El gran llibre del Temps: l'apassionant món de la meteorologia (p. 175-176). Barcelona: Edicions 62

Tot i que les onades de calor no van associades exclusivament a aquest tipus de clima, hem volgut fer la introducció parlant del clima de les Balears: Hem de saber també que aquest no es propi sols de la conca mediterrània,  també apareix a l'estat de Califòrnia, zones de la costa del Pacífic i de l'interior de Xile, l'extrem sud de Sud-àfrica, i el sud i sud-oest d'Austràlia, sempre a l'oest dels continents entre els 30º i els 45º.



La temperatura mitjana del clima mediterrani a l'estiu se situa entre els 20 i 26 °C, però de vegades hi podem trobar un augment brusc i perllongat de la temperatura i humitat per sobre dels valors mitjans, és a aquest fenomen al que li anomenem onada de calor. Una de les més fortes es produí el 2003; a Espanya aquest any moriren 6500 persones per agreujaments de dolències preexistents a causa de la calor, a França en foren 3000.

Com ens afecta? 

"Si la temperatura del nostre cos comença a elevar-se es posen en marxa diversos mecanismes de defensa. Un centre nerviós situat sota el cervell és l'encarregat de vetllar per l'estabilitat de la temperatura corporal. En el moment que es detecta el més petit increment es posen en marxa els mecanismes de defensa, que bàsicament són dos. Per una banda s'inicia una dilatació dels vasos sanguinis de la pell. Això fa que es torni més vermella i que l'escalfor de la part més interna del cos es desplaci cap a les zones perifèriques. Al mateix temps, les glàndules de la suor es posen a funcionar.
La pell queda humida per la suor i l'evaporació d'aquest líquid refresca la pell. D'aquesta manera es transfereix la calor des de la sang cap a l'exterior". Quan augmenta la calor. Dins E. Gallart (ed.), El gran llibre del Temps: l'apassionant món de la meteorologia (p. 137). Barcelona: Edicions 62

Ens pot produir algun mal?

"En casos lleus (temperatura interna inferior a 38,5 ºC) pot produir-se l'anomenat col·lapse per la calor que provoca cansament intens, mareig i mal de cap [...] Si la temperatura corporal supera el 40 ºC hi ha un greu risc de patir un cop de calor. L'individu afectat ja no sua a causa de la deshidratació i té el pols accelerat, així com trastorns de la consciència i el comportament. Quan la temperatura del cos arriba als 43 ºC els danys cerebrals poden ser irreversibles i produir-se la mort". Quan augmenta la calor. Dins E. Gallart (ed.), El gran llibre del Temps: l'apassionant món de la meteorologia (p. 138). Barcelona: Edicions 62

Es per tot açò que en situacions com la que estem vivint aquests dies s'han d'extremar les precaucions sobretot amb les persones més vulnerables: gent gran i els nins. S'ha d'evitar realitzar exercicis físics intensos en les hores de més calor, beure molts de líquids, protegir-se del sol i cercar llocs frescos i ventilats.

Algunes dades de temperatures extremes a les Balears:


Pollença: 40.6 ºC el 21 de Juliol de 1983
Palma (Aeroport): 40.6 ºC el 30 de Juliol de 1983
Maó (Aeroport): 39.6 ºC el 26 de Juliol de 1983
Palma (Montisión): 39.5 ºC l'1 d'agost de 1870


7/8/12

Butlletí de novetats Agost 2012


Ja podeu consultar el Butlletí de Novetats del CREAib d'aquest mes d'agost. Algunes notícies i els últims títols que s'han incorporat a la col·lecció del centre.

Per visualitzar-la piqueu aquí