Ratings and Recommendations by outbrain

29/3/10

Revisió de la Llei d'Envasos

Des de l'Associació de Llicenciats/des en Ciències Ambientals de les Illes Balears (ALCAIB) ens han fet arribar la següent informació:

Benvolguts/des,

Us volem donar a conèixer una iniciativa interessant, que preten atacar una de les arrels de l’excés de residus a les nostres illes i a tot l’estat espanyol.

Aquest a tardor està previst que es modifiqui la Ley de Envases y Residuos de Envases (LERE), per a la trasposició al nou reglament europeu. És un moment clau per instar al govern espanyol a que implanti instruments reals per a la prevenció dels residus : limitacions al sobreenvasat, ecodisseny, responsabilitat integral, implantació dels sistemes de dipòsit i retorn, promoció d’envasos reutilitzables…

Per tal de que la nova llei suposi un canvi real, cal que hi hagi pressió social, mediàtica i política, a nivell d’autonomies i de tot l’estat espanyol. En aquest sentit ha nascut la proposta de creació d’una xarxa-coalició on diversos grups socials, representants polítics i persones individuals, manifestin la seva complicitat amb les propostes de modificació de la llei.

A dia d’avui ja hi ha una xarxa potent a Catalunya, que ha aconseguit el suport d'entitats ecologistes, consumidors, sindicats, universitats etc., l'aprovació d'una vintena de mocions municipals a favor de la proposta i el suport de les diferents diputacions (Barcelona, Tarragona i Girona), així com d'altres organismes i entitats supramunicipals. Paral·lelament s’han fet moviments estratègics per Canaries, Madrid , País Basc, …

Ara ens arriba l’oportunitat a les Illes. Volem formar part d'aquesta transformació??
Per conèixer més a fons aquesta iniciativa, les implicacions, les estratègies, hem convocat algunes associacions i entitats de les illes, preocupades pel tema dels residus, a una reunió informativa que tindrà lloc el pròxim dilluns dia 29 de març, a les 19:30 a la sala d'actes del GOB. En aquesta reunió coneixerem la iniciativa de la mà d'una persona representant del moviment a Catalunya, la Rosa Garcia, membre de la Fundació per a la Prevenció de Residus.

Salut i força!


Algunes informacions per conèixer més a fons la inicativa:



Arguments:
L'objectiu de la campanya es posar de manifest que el model actual de gestió dels envasos no es ecoeficient i que econòmicament és una ruina pels ens locals (i per tant pels ciutadans). Segons les dades que podeu veure al document adjunt, el Punt Verd (SIG)/Ecoemebes no cobreix els costots reals i la seva aportació no arriba ni al 20% del que haurien de pagar. A més a més aquest sistema no incentiva la recuperació sinó que des de que es va aprovar la LERE (Ley de Residus de Envases espanyola) els envasos lleugers s'han disparat (augment del 76%) i la recuperació i reciclatge és molt pobre.

Objectiu de la campanya:
La campanya que s’està engegant vol crear una xarxa-coalició de suport per demanar que mig-llarg termini s'aposti pel sistema de dipòsit, devolució i retorn pels envasos; no només pels reutiltizables que estan desapareixent sinó també pels envasos d'un sol ús (igual que es fa a molts països de la UE). El motor d'aquesta coalició s’ha engendrat a Catalunya però també s’està treballant amb entitats de tot l'Estat (Ecologistes en Acció, Greenpeace, Amigos de la Tierra...). Es tracta de que cadascú, al seu territori, porti el debat a la llum pública i faci que els ens locals i la societat civil estiguin al cas i se sentin implicats. D'aquesta manera es vol generar una mena de "lobby ambiental" perquè de cara al setembre (moment en que hi haurà la revisió de la LERE), l'Administració pugui contrarestar el pes i la pressió (importantíssima) d'Ecoembes.

Com podem col·laborar?
L'ideal seria que ens engresquem i comencem a donar a conèixer la proposta a nivell de les Illes Balears. Algunes de les tasques que potser hauriem de fer serien:

· L’adaptació dels documents amb dades a nivell de les Illes (des de Catalunya ens poden donar cop de ma)

· Valorar si es pot fer la mateixa proposta (aprovació mocions) als ajuntaments de les Balears

· Organitzar debats com els que s’estan organtizant en l’àmbit català (aquí també podem comptar amb la seva participació)

· Organitzar una reunió amb representants d’organismes supramunicipals
· ... i tot el que se’ns pugui ocórrer..!

Per tal de conèixer més a fons la iniciativa, es convoquen a totes les persones i col·lectius interessats a una reunió que tindrà lloc el pròxim dilluns dia 29 de març a les 19:30 a la sala d'actes del GOB . Si veniu, podrem resoldre dubtes, debatre propostes, començar a teixir una xarxa i qui sap si a definir alguna estratègia.

Moltes gràcies!

No hay comentarios: