Ratings and Recommendations by outbrain

3/3/09

Selecció de recursos per a ecoauditories escolars

RECURSOS GENERALS (En castellà o català)

“L'Ecoauditoria al centre educatiu pretén que tots els agents implicats en la comunitat educativa treballin conjuntament per transformar el propi institut o escola en un centre educatiu més sostenible i respectuós amb el medi ambient. Per assolir aquest objectiu els alumnes, tutoritzats pel professorat, desenvolupen un seguit d’activitats per analitzar l’estat de 4 vectors ambientals: aigua, residus, mobilitat i energia, a partir dels quals calcular la petjada ecològica del centre.

Base de dades Agenda 21 Escolar: Què fan les escoles? selecció d'activitats relacionades amb l'agenda 21 escolar que duen a terme els centres educatius a Catalunya. Es tracta d'una base de dades molt completa que ens permet cercar les activitats per curs, centre i temàtica. Ens pot servir com a font d'inspiració a l'hora de posar en marxa qualsevol activitat dins la nostra ecoauditoria.

Selecció de Documents Agenda 21 Escolar Catalunya

Guía de la Agenda 21 Escolar
Document per a posar en marxa l'Agenda 21 Escolar al País Basc partint del que marca la Estrategia Ambiental Vasca de Desarrollo Sostenible.

Agenda 21 Escolar Vitoria-Gasteiz. Selecció de materials que recullen les activitats i formularis (estructurats per curs educatiu) utilitzats per a les ecoauditories anuals dutes a terme als centres educatius de Vitòria, cada any es tracta un tema diferent: 03-04 residus i contaminació acústica, 04-05 energia, 05-06 mobilitat, 06-07 residus i reciclatge, 07-08 aigua i rius.

Consell de Mallorca. Selecció de recursos sobre ecoauditories de l'Agenda 21 Escolar Mallorca

José Antonio García Gandoy y Ramón López Rodríguez. A ecoauditoria escolar. [s.l.]: Xunta de Galicia, Conselleria de Medio Ambiente, 2004. Explica com un concepte empresarial com són les auditories ambientals s'han adaptat al món educatiu i ens presenta els aspectes más rellevants de l'ecoauditoria escolar. És interessant l'apartat final de referències bibliogràfiques i recursos web.

Grupogestam. Ecoauditoria escolar. València: Generalitat Valenciana, Consellería de Territori i Habitatge, 2006. Material didàctic per ajudar a la comunitat educativa a modificar els hàbits poc sostenibles. Inclou: manual del professor, fitxes d'aplicació, seguiment)

Alfredo Barón y Concepción Gonzáles (Coord.). L'ecoauditoria de l'aigua al teu centre educatiu. Palma: Consejería de Medio Ambiente. Gobierno de las Islas Baleares, 2002. Quadern de treball per a primer cicle d'educació secundària. Els alumnes investiguen i coneixen les infrastructures de l'aigua, l'estat en què es troben i l'ús que se'n fa; i també realitzen una valoració dels comportaments quotidians en relació al consum d'aigua. A partir d'aquí elaboren un pla d'acció per a millorar l'actitud del centre educatiu en relació a l'ús de l'aigua. Conté: quadern per a l'alumnat, guia per al professor, guia de recursos per a l'estudi de l'aigua.

EXEMPLES D'ECOAUDITORIES (en català o castellà)

IES Valle de Aller. Ecoauditoría escolar de papel y cartón. Exemple pràctic d'una ecoauditoria de paper i cartró en un centre educatiu concret explicat al blog del centre. També és important difondre aquestes iniciatives perquè és una forma de fer ressò del que es fa a cada centre.

Ramón López , J.A. García. Axenda 21 Escolar Galega. Ejemplificaciones de alguna herramientas para usar en la ecoauditoria escolar del agua

Josep Lluís Ruiz. Ecoauditoría Escolar: proyecto de escuela sostenible


RECURSOS GENERALS (en altres idiomes)

Xarxa Internacional EcoSchools / Xarxa Ecoescuelas (en castellà)

EcoSchools (Regne Unit)

EcoSchools (Escòcia)

Green Schools of Ireland

Green School Programme (Illinois)

Eco-Ecole (França)









1 comentario:

Bayel dijo...

Hola, m'agrada el vostre bloc. Soc enginyer tècnic industrial i tenc molt clar que hem de mourer-mos per aturar el canvi climàtic. Vaig veure que poca gent xerra de reutilitzar en el dia a dia, cosa que és necessària per reduir la quantitat de despeses que generam. He fet un blog tractant el tema. He emprat un llenguatge senzill per a poder arribar a tothom. El bloc es diu Reutilitzar és la clau i la seva adreça és reutilitzareslaclau.blogspot.com
Esper que vos sigui d'utilitat.
Gràcies