Ratings and Recommendations by outbrain

16/7/09

Rutes ciclistes a Formentera

Amb l'estiu, l'illa de Formentera esdevé una de les més visitades de de les Illes Balears, ateses les seves característiques físiques, resulta evident que un dels vehicles ideals per a recórrer-la és la bicicleta que, a més de no contaminar, permet visitar tranquil·lament llocs insòlits que d'una altra manera passarien desapercebuts.

El Consell Insular de Formentera ofereix als visitants de l'illa ofereix informació sobre l'existència dels Circuits verds: una sèrie de camins que, o amb bicicleta o a peu, podem utilitzar i pels quals admirarem paisatges que ens permetran el contacte directe amb la naturalesa.

Descobriment d'un nou insecte Balear: Tyrrhenoleuctra antoninoi

En aquests darrers dies s'ha publica a diferents diaris (20 minutos, El mundo, La razón...) la notícia del descobriment d’un nou insecte a les Balears. Es tracta del Tyrrhenoleuctra antoninoi, que pertany a l’ordre dels plecòpters.

Els descobridors (José Manuel Tierno de Figueroa de la Universitat de Granada i Romolo Fochetti de la Universitat d’Estudis de la Tucsia) estaven estudiant des de fa 10 anys, les relacions taxonòmiques i filogenètiques dels plecòpters d’aquest gènere distribuïts pel mediterrani occidental (nord d’Àfrica, Península Ibèrica, Illes Balears, Còrsega i Sardenya) quan van descobrir la nova espècie.

"La població de Tyrrhenoleuctra de les illes Balears constitueix un taxó clarament diferenciat i que requereix el reconeixement del seu estatus com a espècie independent", va explicar a SINC José Manuel Tierno de Figueroa.

Tyrrhenoleuctra antoninoi es caracteritza per la seva coloració fosca i la seva petita mida (no més de mig centímetre de longitud total).Les femelles són lleugerament més grans que els mascles i les ales estan molt desenvolupades en ambdós sexes. Aquesta última característica distingeix aquesta espècie d’altres amb una acusada diferència sexual quan a la grandària de l’ala.

A més, per a demostrar que es tracta d’una espècie diferent es va realitzar la seva descripció científica sobre la base dels seus caràcters bioquímics i moleculars (mitjançant seqüenciació de fragments de ADN mitocondrial).

FONTS: 20 minutos, El mundo, SINC



15/7/09

El Guardapits del botànic: Jardí Botànic de Sóller

El Jardí Botànic de Sóller presenta, aquest estiu, una nova activitat, El Guardapits del Botànic. Es tracta d'un recurs diferent per entretenir i estimular als infants durant la seva visita i que està englobat dins les activitats de l'Any Darwin patrocinades per la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació.

Aquesta activitat està pensada per famílies que realitzin una visita al Jardí amb infants de 5 a 12 anys. Es tracta d'un guardapits d'explorador que s'oferirà als participants, amb les butxaques plenes de material necessari per a la recerca de camp i alguns jocs didàctics. El Guardapits del Botànic serà un material de préstec durant la visita, que s'haurà de retornar un cop hagi finalitzat aquesta.

Jardí Botànic de Sóller
Ctra. Palma - Port de Sóller, Km 30,5.
Apartat 44. E-07100 Sóller. Illes Balears.

Tel. 971 634014

www.jardibotanicdesoller.org

FONT: Blog del Jardí Botànic de Sóller

Joc de pistes a s'Amarador i es Caló des Burgit (Parc Natural de Mondragó)


PARC NATURAL DE MONDRAGÓ

Dissabte 25 de juliol

Joc de pistes a s'Amarador i es Caló des Burgit (Activitat gratuïta)

A càrrec de: Equip d'Educació i Interpretació Ambiental

Lloc de trobada: Centre d'Informació. Aparcament de ses Fonts de n'Alis.

Destinataris: Per a tots els públics. Grups de 3 a 5 participants

Descripció de l’activitat:
Coneixerem el Parc a través d'un joc de pistes. Els grups guanyadors aconseguiran un obsequi.

Material recomanat: Dur aigua i calçat còmode

Horari: A les 17:30 (durada aproximada de 2 hores)
Imprescindible inscripció prèvia. Darrer dia divendres 24.

Telèfon d'inscripció: 971 18 10 22


-------------

Parc natural de Mondragó
parcmondrago@gmail.com
Carrer de can Llaneres, 8
07650 Santanyí
Tel. 971 64 20 67 Fax 971 64 21 30

14/7/09

Recull d'accions per a la conservació d'espais naturals protegits

Des de Europarc-Espanya s'ha posat en marxa la Base de Dades d'Accions de Conservació que recull una col·lecció de plans i actuacions duts a terme amb l'objectiu prioritari de conservació de la biodiversitat.

Aquesta base de dades s'anirà ampliant de forma constant mitjançant l'aportació dels membres del Grup de Conservació de EUROPARC-Espanya, que poden afegir noves experiències de conservació o completar la informació a mesura que aquesta es va obtenint.

Aquesta iniciativa pretén facilitar l'accés a l'ampli coneixement i experiència generats en el camp de la conservació als espais naturals protegits de l'Estat Espanyol.

200 aniversari de Darwin al Museu Nacional de Ciències Naturals

L'Evolució de Darwin és la mostra amb la que el Museu Nacional de Ciències Naturals commemora el 200 aniversari del científic britànic. L'objectiu de l'exposició, que es podrà visitar fins el gener de 2010, és mostrar les bases i els principis científics de la Teoria de l'Evolució. A més de peces provinents de diversos museus, la mostra inclou la reconstrucció del Gabinet de Curiositats del metge danès Ole Word de l'any 1655, un okapi i cartes manuscrites de Darwin.

Els visitants ens podrem fer una idea no només del context científic de l'època, sinó de la vida de Charles Darwin i de la influència de les seves teories a Espanya.

En el cas que no hi pogueu anar, teniu al vostre abast a la web, el recorregut virtual per l'exposició.

FONT: Blog del Proyecto Biosfera

12/7/09

Entrecavant espais, enfilant idees: II Jornades d'agroecologia de Mallorca

Aquestes jornades són un punt de trobada per a l'intercanvi i l'aprenentatge de sabers, opinions i experiències al voltant de l'agroecologia, el que inclou sabers relacionats amb el camp, la cultura popular i l'ecologia.

Les jornades es realitzaran al llogaret de Ruberts (Sencelles) i al poble de Montuïri els dies 28, 29 i 30 d'agost de 2009

Moltes de les activitats són obertes a tothom, però algunes altres (com les pràctiques agrícoles i els tallers) són per les persones inscrites. La inscripció inclou manutenció i allotjament durant totes les jornades.

IMPORTANT: el termini d'inscripcio s'obrirà el dilluns 13 de juliol

PER A MÉS INFORMACIÓ: Consulteu el blog de les jornades

Font: Col·lectiu agro-cultural Sa Figuera