Ratings and Recommendations by outbrain

9/9/09

Incendis forestals i la seva relació amb el canvi climàtic: El futuro en llamas

Enguany, de moment, a les Balears no hem tengut cap gran incendi però l'Estat espanyol en general ha patit un dels pitjors anys, només per darrera de 2002 o 1999.El problema dels incendis és complex: tradició en l'ús de foc en el medi rural, tormentes seques, imprudències, disputes i vengances pel territori, interessos... això fa que sigui difícil explicar totes les causes dels incendis forestals. L'increment de les temperatures i les seves conseqüències en l'estat del bosc no es poden obviar: el canvi climàtic té el seu efecte en els incendis així ho reflecteix la publicació de Greenpeace El futuro en llamas.

A més també des de Greenpeace ens donen consells per actuar per tal d'evitar o per ajudar a trobar les causes dels incendis forestals.

Nova edició revisada de la publicació: Papers de botànica, 1


El Jardí Botànic de Sóller juntament amb el Servei d'Educació Ambiental, han fet una segona edicio revisada i completada d'aquesta publicació. Es tracta d'una col·lecció de fulls desplegables de coneixements bàsics sobre les plantes amb il·lustracions. Cada full, a més de les il·lustracions conté un petit glossari amb les definicions dels termes que apareixen en aquestes.

Adreçat a tots els públics.

Per demanar aquesta publicacio al CREAib, cal que empleneu aquest formulari.

7/9/09

Comencem el curs de forma sostenible

Hownowdesign

Arriba la costa de setembre i ens hem de conscienciar que tot el que fem ara afectarà el dia de demà... Des del CREAib us fem unes propostes per començar el curs d'una forma una mica més solidària i menys agressiva amb el medi ambient:


1. DÓNA UNA SEGONA OPORTUNITAT AL MATERIAL: Revisa tot el que ja tens d'altres anys, fes-ne un invenatari i compara'l amb el llistat del que necessites enguany, potser et sorprendràs perquè ja tens moltes coses que no caldrà comprar de bell nou.

Inel

2. COMPRA AMB EL CAP: No compris compulsivament, pensa dues vegades abans de ficar qualsevol cosa a la cistellade compra, et recomanem:
 • Carpetes classificadores enlloc de llibretes, si utilitzem archivador, són realment necessaris els separadors de plàstic? A més, es poden folrar de forma diferent cada any (les motxilles i estoigs també es poden personalitzar) amb imatges que ens agradin.
 • Els bolígrafs amb possibilitat de recanvi sempre tendran un ús de més llarga durada que els d'una sola càrrega, a més n'hi ha alguns de plàstic reciclat, també n'hi ha de biodegradables fets de materials vegetals...
 • Els llapis de fusta natural (n'hi ha fets de fustes certificades FSC o de boscos sostenibles) sense color ni vernís. Els portamines són una opció si ens assegurem que ens durin durant molt temps.
 • Paper 100% reciclat o amb certificat FSC no blanquejat amb clor
 • Cola blanca amb base d'aigua no tòxica
 • Subratlladors no fluorescents que contenen metalls pesats a més del format en plàstic i altres materials altament contaminants.
 • Maquinetes de fer punta en fosta o metall que duri anys i no aquells gegants de plàstic. El mateix amb els regles.
 • Gomes d'esborrar per exemple de mica de pa o cautxú enlloc de colorejades i perfumades.
 • Millor utilitzar clips que grapes
 • Calculadores solars, comprades a botigues de segona ma, on moltes tenen garantia.
 • Intenem recuperar els llibres d'anys anteriors, i tenir-ne cura (no pintar-los ni escriure-hi res) per tal que els que venguin anys posteriors els puguin utilitzar també.
 • Rotuladors a base d'aigua amb colorants alimentaris
 • Per al berenar, podeu consultar el nostre post anterior sobre les carmanyoles i altres sistemes alternatius a la bossa de plàstic, el paper d'alumini i els sucs envasats...


Us adjuntem un material educatiu sobre la temàtica de material escolar que pot ser ben útil per enfrontar aquesta problemática a les escoles (en castellà i en català).

A més, l'escola Es Liceu, posa al nostre abast a la web el Projecte "Motxilla verda" que ens aconsella sobre quins materials comprar per al nou curs que ja comença.