Ratings and Recommendations by outbrain

30/1/10

Cuinant el planeta


Des de el passat mes d’octubre està disponible una nova publicació que dóna xifres, fets,preguntes i propostes sobre el canvi climàtic i el sistema alimentari global. El dossier Cocinando el planeta, elaborat per GRAIN, Entrepueblos l’Observatori del Deute en la Globalització, la Xarxa de Consum Solidari i Veterinarios Sin Fronteras, pretén aprofundir en la denúncia, posicionar la problemàtica en el centre del debat actual i exigir justícia climàtica.

El llibre planteja que, en el debat sobre el canvi climàtic, resulta urgent qüestionar l’actual model agroalimentari, posar en evidencia com és una gran part del problema i com la seva transformació pot ser part de la solució.

Reflexions per a la millora de la gestió de l'esport en termes de sostenibilitat


La Diputació de Barcelona, impulsora tant de la pràctica esportiva com del compromís dels ciutadans amb un entorn sostenible, ha liderat, a través de l'Àrea de Medi Ambient i l'Àrea d'Esports, un treball de reflexió transversal sobre els aspectes que han de permetre una millora de la gestió de l'esport en termes de sostenibilitat.

Els resultats d'aquest procés de reflexió es recullen en dos documents:

Consideracions per a un esdeveniment esportiu respectuós amb el medi ambient

Consideracions per a equipaments esportius municipals respectuosos amb el medi ambient


FONT: Revista SOStenible

29/1/10

Guerrila Solar: una nova campanya de la Fundació Terra

La Fundació Terra ha posat en marxa la campanya Guerrilla Solar, per promoure que la ciutadania participi activament en la lluita contra el canvi climàtic invertint en energies renovables, eficiència energètica i, alhora, estalviant energia a casa.

Impulsa gestos per a l'ús exemplar de les tecnologies per apropar-nos a una economia de la suficiència tot defensant la democràcia energètica. Amb aquesta finalitat posa a l'abast de les persones interessades el kit fotònic GS120, un electrodomèstic que enlloc de consumir energia genera electricitat neta i renovable, que injecta a la xarxa a través de l'endoll. Segons la Fundació Terra, aquest panell -que es ven al preu de 805 euros- pot generar al voltant d'uns 144 kWh l'any, un volum d'electricitat que compensa l'equivalent a un 10% del consum elèctric anual per persona a la llar. Per exemple, en un dia assolellat i a ple rendiment, aquesta instal·lació fotovoltaica domèstica pot generar al voltant d'uns 400 Watts/hora, és a dir, l'electricitat que poden estar consumint durant aquell temps la nevera més altres aparells elèctrics endollats a casa.

El kit fotònic GS120 de la Guerrilla Solar genera un petit estalvi atès que en el moment que injecta l'electricitat a través de l'endoll convencional de casa aquesta electricitat no deixa que n'entri de la xarxa de subministrament elèctric general. Però també pot ser que hi hagi moments en que no tinguem consum elèctric i, en canvi, sí que hi hagi producció elèctrica amb el kit. En aquest cas, aquesta energia s'allibera a la xarxa elèctrica general, i passa a ser un regal d'energia verda que frena l'entrada d'electricitat bruta al conjunt de la xarxa.

Des de Guerrilla Solar també proposen una campanya per als ajuntaments, als quals la Fundació Terra demana un compromís per la democràcia energètica i que facilitin "la instal·lació d'aparells que produeixin energia renovable o estalviïn emissions en l'àmbit domèstic".

28/1/10

L'ultimàtum evolutiu

Ultimátum Evolutivo és un curtmetratge realitzat per la ONG Setem Comunitat Valenciana i el director de cinema guanyador de dos Goyas, Pablo Llorens. Forma part d'un projecte que pretén conscienciar sobre les causes i conseqüències del consum irresponsable i apropar-nos a alternatives positives i al nostre abast.

A través de les aventures i desventures de l'Homo Responsabilus i l'Homo Comunus, i als consells del Professor Setemius, descobrirem les repercussions que té el nostre consum a nivell planetari així com les possibles alternatives al nostre abast.



27/1/10

I Premi de Literatura Breu i Biodiversitat Ecològica


Una proposta interessant: el I Premi de literatura breu i biodiversitat ecològica convocat pel grup d'Educadors per la sostenibilitat amb l'objecte de fomentar la literatura i el coneixement, l'autoestima i el respecte a les espècies en aquest Any Internacional de la Biodiversitat.

Les bases són les següents:

1. Tema: el/la protagonista de la història ha de ser alguna espècie animal, vegetal, fong, etc.
2. Forma: lliure, pot ser narració, conte, fàbula, poema... El text ha de ser original, inèdit i no estar pendent de publicació.
3. Extensió: una pàgina DIN-A4 a espai i mig, entre 20 i 36 línies, incloent títol i nom de l'autor o autora. Tipus Arial 12.
4. Llengua: qualsevol de les oficials en les Comunitats Autònomes (adjuntant traducció al castellà en el cas de l'euskera i galego).
5. Termini d'enviament: fins el 28 de febrer, inclòs. Una vegada enviat el text no podrà corregir-se.
6. Remetre directament por correu electrònic a sos.biodiversidad@gmail.com adjuntant en altra pàgina un resum biobibliogràfic de l'autor, amb DNI, adreça, teléfon i e-mail, si és diferent del de l'enviament.
7. Premi de 200 € al millor.
8. Fallada: s'emetrà el 31 de març, comunicant-se per e-mail al guanyador.
9. Si la qualitat dels texts presentats ho permet, es procurarà fer una edició col·lectiva.
10. Els participants aceptaràn les decisions dels organitzadors en tot el que fa a aquest concurs.

25/1/10

Compartim informació sobre biodiversitat

Amb motiu de la celebració de l'Any Internacional de la Diversitat Biològica, us recomanem el següent Biodiversidad Virtual, un projecte col·laboratiu que pretén conformar la major base de dades de biodiversitat.La web Biodiversidad Virtual és una gran base de dades de biodiversitat que es fa amb la participació dels usuaris. Els objectius de l'explotació de les dades recollides en aquesta web són ajudar a la conservació de les espècies, divulgar la natura i aportar dades per al coneixement de la biodiversitat. Les imatges que s'hi pengen segueixen el codi ètic de fotografia en el medi natural.

Aquest recurs permet la implicació de la comunitat científica i de persones interessades en la recollida d'informació sobre biodiversitat. Us podeu donar d'alta com a usuaris per tal de poder penjar noves fotografies perquè els experts identifiquin espècies o categories.

Entre els serveis que ofereix la web hi ha notícies, una revista, concursos, consells, fòrums de debat, consultes i un apartat col laboratiu a mode de wiki (enciclopèdia col laborativa).

Organitzacions col·laboradores de Biodiversidad Virtual

FONT: Biodiversidad Virtual

Primera convocatòria del concurs + Bio + Vida adreçat a centres educatius

La Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat 2010 ha convocat la primera edició del premi +Bio +Vida, dirigit a centres de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i superior, centres d'educació de persones adultes de les Entitats Locals de la xarxa. El premi és una estança d'una setmana pels alumnes i professors en un dels parcs de la xarxa.

A les Illes, de moment en formen part: Ajuntament d'Alaior, Ajuntament de Sineu i el Consell Insular de Menorca



Aquesta I edició del Premi + Bio + V de la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat 2010, (FEMP) té l'objectiu fonamental de contribuir a la formació i conscienciació en una matèria específica i fonamental la conservació de la biodiversitat.

Des de la perspectiva crítica i imaginativa de l'alumnat, es busca l'anàlisi i la valoració de les realitats més properes i dels factors que d'una manera més substancial influeixen en el medi ambient.

Per això, proposen als participants que facin una campanya d'informació, sensibilització i educació ambiental dirigida als habitants de la seva localitat, per conscienciar i impulsar la millora ambiental del seu entorn més proper i que, de forma creativa, realitzin una revista sobre biodiversitat analitzant possibles causes de la seva pèrdua i solucions per a la seva conservació.

El termini màxim d'entrega dels projectes acaba dia 16 d'abril de 2010.

CONSULTEU LES BASES DEL CONCURS

FONT: L'informatiu dels Parcs

Calendari de les llunes 2010

Un cop més, per celebrar l'entrada del nou any, el Parc Agrari del Baix Llobregat edita el tradicional Calendari de les llunes que mostra les fases de la lluna de tot l'any, dia a dia.


El calendari
A la seva web, amb la intenció de potenciar la temporalitat dels productes agraris, també hi podreu trobar el calendari de collita dels diversos cultius, fruites, verdures i hortalisses. Així, podreu saber que tindrem pruna del mes de juny al mes de setembre; porro, de l'octubre al maig, o bleda, tot l'any. Cada cosa al seu temps, per tal de gaudir de la frescor i el sabor més intensos.



Per a l'edició dels 12.000 exemplars del Calendari de les llunes de 2010 el Parc ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya, del Consell Comarcal del Baix Llobregat i Unió de Pagesos.

Podeu demanar el calendari en paper enviant un correu electrònic a xarxaparcs@diba.cat. També, podeu aconseguir-lo directament a Can Comas, seu de l'Oficina del Parc Agrari, i a totes les fires comercials que es duen a terme al Baix Llobregat amb la participació del Consorci del Parc Agrari. A més a més, podeu baixar-vos-en la versió PDF en format DIN-A3 o DIN-A4.

FONT: L'informatiu dels Parcs