Ratings and Recommendations by outbrain

10/7/09

Llibre: 34 Kg de CO2

Ja us podeu descarregar de la Biblioteca Digital del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya el llibre (també el teniu en versió paper al catàleg del CREAib):

Solanas, Toni
34 kg de CO2 / Toni Solanas, Dani Calatayud, Coque Claret. Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament de Medi Ambient i Habitatge, 2009. 295 p. : il. ;23 cm

Ressenya de la revista SOStenible

Escrit per Toni Solanas, Dani Calatayud i Coque Claret, aquest llibre aborda les causes del canvi climàtic com una de les principals amenaces per la salut del planeta. Pel que fa a la forma de mesurar i reduir el nostre impacte sobre el medi ambient, s'han utilitzat anàlisis del cicle de vida i càlculs de petjada ecològica per mesurar fins a quin punt els nostres estils de vida afecten el planeta i el medi en què vivim. A més, en aquesta publicació han participat 46 experts en els camps de l'arquitectura, la biologia, l'economia i altres disciplines, que han treballat conjuntament per visualitzar el nostre impacte sobre el planeta i per arribar a propostes creatives per a crear una societat més sostenible.

Segons explica Núria Pedrals, directora general de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació de l'Habitatge del DMAH, aquest llibre "és una demostració de la voluntat del Departament de Medi Ambient i Habitatge d'avançar en tot el que suposa l'aplicació progressiva i constant de criteris de sostenibilitat en l'àmbit de la construcció, entesa de manera àmplia i global, partint de la utilització i el consum del territori, dels recursos naturals o primaris, de la qualitat dels materials, de la petjada ecològica que tenen les diferents configuracions urbanes, de les solucions constructives, de les noves tecnologies i de les energies renovables i, com a punt final però no per això menys important, de l'ús de l'edifici, que recau directament en l'usuari mateix".

9/7/09

Ja podem començar a preparar la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

El proper mes de setembre (del dia 22 al 29) tindrà lloc la Setmana de la Mobilitat Sostenible, enguany amb el lema "Un ambient millor per a la meva ciutat". Aquesta iniciativa de la UE pretén sensibilitzar un any més la ciutadania sobre els impactes del transport privat i informar sobre les opcions alternatives per una mobilitat més sostenible.

És una oportunitat per a les autoritats públiques per posar en marxa altres alternatives de mobilitat urbana més respetuoses amb l'entorn: noves línies de transport públic, carrils per a bicicletes, zones de vianants, sistemes de préstec de bicicletes, limitació del trànsit...

El Ministerio de Medio Ambiente Rural y Marino coordina els actes a Espanya, podeu trobar informació més detallada a la seva web Semana Europea de la Movilidad.

A més, l'entitat coordinadora a nivell europeu disposa de la web European Mobility Week, a la que hi podreu trobar informació i pautes sobre com organitzar la setmana de la forma més exitosa possible.

A les Illes Balears, els participants poden contactar amb la coordinació balear:

Consellería de Mobilitat i Ordenació del Territori

Telèfon: 971 784 190 / 628 627 112

Correu electrònic: pfuster@sgmot.caib.es


DOCUMENTACIÓ

Carta d'adhesió per a Ajuntaments

Manual per a Autoritats Locals

Cartell 2009

Díptic 2009

Plantilles i logos


8/7/09

Bombetes de baix consum, no totes són iguals

Al Blog Consumir menos, vivir mejor posen a l'abast dels seus lectors una ressenya informativa sobre les diferències, força importants, que hi ha entre els diferents tipus de bombetes de baix consum. Ara, a l'hora de comprar una bombeta ho podrem fer amb més criteri...

Bombillas de bajo consumo: no todas son iguales. Qué fluorescentes compactas y leds elegir

Font: Consumir menos, vivir mejor

7/7/09

Aula de Verano del CENEAM

Cursos organitzats pel Programa de Formación Ambiental del Organismo Autónomo Parques Nacionales - Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino (OAPPNN - MARM) i seran gestionats pel Centro Nacional de Educación Ambiental (CENEAM, Valsaín).

Destinataris:

Podran participar en aquest Programa tots els espanyols o persones amb permís de residència a Espanya, majors d'edat, i preferentment relacionats amb el sector de l'educació ambiental.

Llocs de celebració:

Els cursos es duran a terme al CENEAM, Valsaín (Segòvia), als peus de la Serra de Guadarrama, a 3 km. de La Granja de San Ildefonso i a 75 Km. de Madrid.

Cursos disponibles:

Propuestas educativas para la intervención ambiental
CENEAM. Valsaín (Segòvia), 15 - 18 de juny de 2009

Educación ambiental y cambio climático
CENEAM. Valsaín (Segòvia), 15 - 18 de juny de 2009

Paseos para descubrir el entorno: diseño de itinerarios interpretativos
CENEAM. Valsaín (Segòvia), 22 - 25 de juny de 2009

Mecanismos de evaluación y seguimiento de Agendas 21 escolares
CENEAM. Valsaín (Segòvia), 29 de juny a l'1 de juliol de 2009

Diseño de procesos de participación ambiental
CENEAM. Valsaín (Segòvia), 6 - 9 de juliol de 2009

El camino escolar, una propuesta participada para la movilidad sostenible y segura
CENEAM. Valsaín (Segòvia), 6 -8 de juliol de 2009

Juegos para la educación ambiental
CENEAM. Valsaín (Segòvia), 22 - 25 de setembre de 2009

Información y documentación ambiental
CENEAM. Valsaín (Segòvia), 5 - 7 d'octubre de 2009

Curso básico de educación ambiental (on-line)
Inici a finals de l'any 2009 o principis del 2010 (per determinar)

Agenda 21 local: una herramienta para la búsqueda de la sostenibilidad (on-line)
Inici a finals de l'any 2009 o principis del 2010 (per determinar)

Curso participación ciudadana en la gestión ambiental (on-line)
Inici a finals de l'any 2009 o principis del 2010 (per determinar)

Per a és informació i inscripcions consulteu la web de l'Aula de Verano

Ajuts a projectes mediambientals a l'Illa de Menorca


L'Agència Reserva de la Biosfera, convoca aquestes ajudes amb la intenció d'estimular l'execució de projectes mediambientals dins l'àmbit territorial de l'illa de Menorca. Els ajuts es concedeixen per donar suport a projectes de caire mediambiental, gestionats per persones físiques, jurídiques i/o entitats i institucions relacionades amb l'àmbit de la protecció del medi ambient. Es pretén promoure tot tipus d'iniciatives o projectes relacionats amb la investigació, la conservació d'espècies, la conservació d'espais naturals i l'educació i sensibilització ambiental de la població de l'illa.

El termini per a presentar la sol·licitud d'ajut acaba el 25 de juliol de 2009.

Per a més informació cliqueu aquí

També podeu contactar amb:

Servei d'Atenció Ciutadana (SAC) Maó / Ciutadella
Telèfon: 971 35 60 50
Plaça de la Biosfera 5, 07703 Maó

6/7/09

Premi audiovisual de la sostenibilitat quotidiana: Els teus objectius

El primer premi audiovisual de la sostenibilitat quotidiana elsteusobjectius.cat pretén, d'una banda, animar a participar tothom que tingui coses a dir sobre els fets diaris relacionats amb el desenvolupament sostenible i, de l'altra, fer-ho d'una manera fàcil, oberta i, per què no, fins i tot divertida a través de la tramesa de fotografies i vídeos d'un minut.

Organitzen el concurs: El CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible), la ACCA (Associació Catalana de Ciències Ambientals), l'Ecodiari i l'empresa Bike-Tech

Podeu enviar les vostres fotos i vídeos fins el 30 de setembre de 2009.

La preselecció dels documents finalistes es farà mitjançant votació popular a través del blog del premi www.elsteusobjectius.cat i, després, un jurat format per 5 membres en farà la valoració per tal de considerar el treballs guanyadors.

Més informació sobre el projecte

Font: Revista SOStenible

Programa GAP: Global Action Plan

El programa GAP és una iniciativa global que es desenvolupa a distints països i que pretén disminuir les emissions de CO2, principals causants del canvi climàtic i avançar cap a hàbits més sostenibles en aspectes com el consum d'aigua i energia, la mobilitat o la gestió dels residus domèstics.

A Espanya, PROGRAMA GAP té com a objectiu aconseguir que 180.000 llars canviïn els seus hàbits en les activitats quotidianes per a:

  • Disminuir les despeses domèstiques.
  • Reduir l'impacte que produïm sobre el planeta.
  • Millorar la qualitat de vida del lloc en el que vivim.

Si t'apuntes al PROGRAMA GAP tindràs una pàgina personal a la que podràs descarregar-te quatre manuals amb propostes d'accions sobre como estalviar energia i aigua, sobre com pots per millorar els teus hàbits de transport i quines són les compres més sostenibles. Podràs veure els resultats que obtindràs amb aquestes accions i l'estalvi que suposen en litres d'aigua, kWh i kilograms de CO2 que deixaràs d'emetre a la atmosfera … i a més, l'estalvi econòmic que obtindràs. Tot això de forma gratuïta i amb poc esforç.

Encara hi ha ajuntaments que no participen en el programa però des de la seva web, hi podeu trobar un model de carta per suggerir al vostre ajuntament que el posi en marxa.

Aquí teniu un vídeo on s'explica amb més detall el programa:




Font: Ecoinventos