Ratings and Recommendations by outbrain

31/8/12

Què diuen els llibres del CREAib... l'eclipsi de Sol a la Mallorca de 1905

La segona entrada que farem serà per veure que conten els llibres del CREAib sobre un fenomen meteorològic: L’Eclipsi total de sol a la Mallorca de 1905.

Un eclipsi és l'ocultació d'un astre per un altre. En un eclipsi solar, la nostra Lluna tapa la imatge del Sol. Si és total, produeix un dels fenòmens més impressionants de la Naturalesa. L'ombra de la Lluna està dividida en l’ombra i la penombra. Si un observa l'eclipsi des de l’ombra, l'eclipsi que es veu és TOTAL. Si s'observa des de la penombra, l'eclipsi serà PARCIAL.

Els eclipsis totals de Sol es produeixen, aproximadament, cada any i mig; però la franja de la Terra des la que es pot contemplar cada eclipsi total és diferent; per això, l’observació d’un eclipsi total des d’un lloc determinat pot convertir-se en un esdeveniment singular pels habitants que el presencien des de la seva terra.

Fotografíia de 'L'Eclipsi total de sol a la Mallorca de 1905'
Hi ha moments, en la història de la ciència que són fites impossibles d’oblidar. Un d’aquests moments es donà a Mallorca el 30 d’agost de 1905. Aquell any es produí un fet insòlit: un eclipsi total de Sol. Les Balears eren una de les zones en què la previsió per efectuar observacions, així com diferents mesuraments astronòmics, va suscitar el interès de molts científics.  Expedicions científiques de diversos llocs del món es concentraren a Mallorca. El llibre L’Eclipsi total de Sol a la Mallorca de 1905: Els observadors estrangers i els seus treballs, parla de les diferents expedicions que es van apropar a l’Illa per observar el fenomen, hi hagueren 3 expedicions del Regne Unit, una suïssa, una italiana, i cinc observadors alemanys. Aquest llibre recull els treballs d’aquestes expedicions i els presenta en edició facsímil

Amb motiu dels 100 anys de l’eclipsi, el 2005 es celebren a Palma unes Jornades per recordar que passà aquell migdia del 30 d’agost de 1905 a les illes d’Eivissa i Mallorca. Com a resultat es va editar un llibre que recull totes les ponències: Conferències de les Jornades de Commemoració i Estudi de l’Eclipsi total de Sol a la Mallorca de 1905; la publicació, a més inclou transcripcions d’alguns articles publicats als diaris de l’època: La Última Hora i La Almudaina.

Podem trobar curiositats com ara el ban que feu el batlle de Palma, i que deia: “Debiendo el miércoles día treinta de este mes tener lugar un eclipse total de Sol, visible en esta ciudad. No en concepto de mandato sino en el de ruego á la ilustración del público, espero que éste en dicha fecha se abstendrá de producir humos ú otras emanaciones que privando de diafanidad á la atmosfera, dificulten los trabajos científicos que deben practicarse” (La Última Hora, Palma de Mallorca – Sábado 26 de Agosto de 1905)

La Almudaina del 1 de setembre contava la influència de l'eclipsi total de Sol a les funcions fisiològiques de l'organisme humà, segons i on estiguéssim situats a la illa, es va experimentar amb un individu de 32 anys mesurant la temperatura i les pulsacions, abans, durant i després de l’eclipsi.


A aquest enllaç podeu consultar una noticia sobre l'eclipse publicada a El Mundo el 2010: 


La recopilació d’aquests articles és un esforç per recuperar un episodi ben poc conegut en la història científica de les Balears, així que si vols conèixer un poc més la història d’aquell fenomen, apropa’t al CREAib ja que tens totes dues publicacions a la teva disposició.



L’Eclipsi total de Sol a la Mallorca de 1905: Els observadors estrangers i els seus treballs / Amengual, A., Pons, G.X (eds). – [s.l.]: Govern de les Illes Balears, 2005








Conferències de les Jornades de Commemoració i Estudi de l’Eclipsi total de Sol a la Mallorca de 1905 / Amengual, A., Pons, G.X., March, J. (eds). – Ciutat de Mallorca: Societat d’Història Natural de les Balears, 2005.

No hay comentarios: