Ratings and Recommendations by outbrain

8/10/09

Selecció de recursos d'informacio sobre la mobilitat i els nins

PROJECTES A LA WEB

Camí escolar Donosti: Presenten com a alternativa original el pedibus per als nins d'educació infantil i alguns altres projectes que s'epliquen amb detall a la seva web.

La ciutat dels nens:
Vídeo de Tonucci parlant sobre el projecte
Enllaç al llibre: La ciudad de los niños al catàleg del CREAib (el podeu treure en préstec)
Aquest projecte pretén retornar aquelles ciutats de fa uns anys a les que els nens podien passejar de forma autònoma, és un projecte molt ambició però a la vegada molt interessant. A Espanya es coordina aquest projecte des de Acción educativa.


Con Bici al Cole
Campanya iniciada des del Ministeri de Medi Ambient adreçada a totes les escoles que s'hi vulguin adherir, té com a finalitat introduir la bicicleta a les escoles.


De mi escuela para mi ciudad. Programa d'educació per a la participació dut a terme per l'Ajuntament de Segovia des del curs 1998-99. S'enfronta a temes de millora urbana i dels centres escolars, mobilitat infantil...

International walk to school : Recurs per a nins, pares, escoles... que pretén ser una oportunitat de formar part de l'esdeveniment global a la vegada que participem dels beneficis de caminar per les nostres ciutats.

Moviliza Red Pozuelo Interfície de treball online per a alumnes de la xarxa Eco-escuelas de Pozuelo de Alarcón. Els centres poden crear els seus propis blogs relacionats amb la matèria, els nens poden investigar i trobar solucions per millorar la mobilitat sostenible...


Projecte "L'ESO va que vola". Amics de la bici


Vélo-Education
Projecte destinat a les escoles, amb el suport del govern regional de Valònia. Compta amb un ampli programa d'activitats amb la formació de monitors, l'acompanyament de nins, nines i adolescents al centre escolar en bicicleta (bici-bus) i la realització de cursos d'educació vial i ús habitual de la bicicleta.

Xarxa de camins escolars de Barcelona: Aquest projecte que pretén crear camins segurs i agradables perquè els infants puguin anar caminant de casa a l’escola i a altres equipaments educatius de forma autònoma a la ciutat de Barcelona.


DOCUMENTS A LA WEB

Estevadeordal, Joan
Metodología y ejemplos del camino escolar / Joan Estevadeordal, Jordi Parés, Antonio Moyano. Madrid: I Congreso Internacional, 2006.

Fernando, Haritz
Con bici al instituto: proyecto pedagógico para secundaria / Haritz Fernando, Diana González y Antoni Paris. Barcelona: Bicicleta Club de Cataluña (BACC), 2009. En castellà i en català.
Material que forma part d'un projecte pedagògic integral i transversal, que té com objectiu fomentar l'ús de la bicicleta entre estudiants de Secundària, i joves en general per desplaçar-se habitualment per la ciutat i, en especial, fins a l'institut.

Fernando, Haritz
Con bici al cole: Proyocto pedagógico para primaria
/Haritz Fernando, Paco Molinero, Toño Peña. Madrid: Conbici, 2007. Material del programa pilot d'educació per a la mobilitat sostenible i el foment de l'ús de la bicicleta com a medi de transport entre escolars d'Educació Primària.

París, Antoni
Mobilitat més sostenible: ciutat més confortable.
Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Sector de Serveis Urbans i Medi Ambient, Direcció d'Educació Ambiental, 2004. En paper al CREAib

Prieto, Isabel
Educar desde la comunidad educativa para la movilidad sostenible: ¡Muévete!, una unidad didáctica para la movilidad sostenible.
/ Isabel Prieto, José Francisco Cid. Valsaín (Segovia): CENEAM, 2009.

A Barcelona sense el meu cotxe: Elements per a la reflexió i l'accio a l'escola. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2001.

Barcelona en bici. Barcelona: Ajuntament, Sector de Serveis Urbans i Medi Ambient,
Direcció d’Educació Ambiental i Participació, 2004 . (Guies d'educació ambiental, 19)

El camí de casa a l’escola (Perspectiva escolar)
Mòdul.1, Mòdul.2, Mòdul.3, Mòdul.4, Mòdul.5, Mòdul.6. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, 2004.

El camí escolar. Barcelona: Ajuntament, [s.d.]

El camí escolar (Fitxes de sostenibilitat) Barcelona: Institut Català d’Energia, 1999

Blog Camino Escolar, és un blog dedicat a difondre les problemàtiques i bones pràctiques relacionades amb la mobilitat sostenible i segura dels nins i nines. Publica notícies periòdicament, és una eina útil per estar al dia de novetats relacionades amb la temàtica.

Els camins escolars de Maó. Maó: CEP de Menorca, 2008

Ens movem per Barcelona: VII Audiència Pública: Proposta didàctica d'educació per la mobilitat. Barcelona: Ajuntament, 2003.

Guía para el desarrollo de caminos escolares. Madrid: Conbicialcole, [s.d.]

La mobilitat sostenible. Barcelona: Ajuntament, 2001 (Guies d'educació ambiental, 3).La ciudad, los niños y la movilidad / Comissió Europea. Material sobre la situació dels nhins en relació amb la mobilitat urbana arreu de diferents països europeus.


I AL CREAIB HI PUC TROBAR...
(disponible en préstec):


Online

Sanz Alduán, Alfonso
Viure i circula: idees i tècniques per moderar el trànsit. Guia per a l'acció municipal / Text i fotografies: Alfonso Sanz Alduán. Palma: Conselleria de Medi Ambient, 2008.

Carta Europea dels Drets dels Vianants / Govern de les Illes Balears, Conselleria de Medi Ambient.
Palma : Conselleria de Medi Ambient, DL2000


Material gràfic (pósters)

La mobilitat: Pautes per a un ús sostenible / Agenda Local 21 / Consell de Mallorca. Departament de Cooperació Local. Palma: Agenda Local 21 : Consell de Mallorca. Departament de Cooperació Local, 2004.


Documents

Juanbeltz, José Ignacio
Movilidad sostenible : el transporte urbano en la Comarca de Pamplona : educación secundaria obligatoria / José Ignacio Juanbeltz Martínez, Rubén Riancho Andrés. Pamplona : Mancomunidad de la Comarca de Pamplona, 2002

Juanbeltz, José Ignacio
Una comarca en movimiento : el transporte urbano en la Comarca de Pamplona : educación primaria, tercer ciclo / José Ignacio Juanbeltz Martínez, Rubén Riancho Andrés. Pamplona : Mancomunidad de la Comarca de Pamplona, 2001.

Monterrubio, Pilar
Detective de lo nunca observado : La movilidad urbana: el camino escolar / Pilar Monterrubio Salido, María Sintes Zamanillo, Mercedes Rubio Noheda
. Segovia : Ayuntamiento de Segovia, 2004

Prieto, Isabel
¡Muévete!: unidad didáctica sobre la mobilidad sostenible / Isable Prieto de Blas, José Francisco Cid. Donostia - San Sebastián: Gipuzkoaku Foru Aldundia. Garapen Iraunkorrako Departamentua = Diputación Foral de Gipuzcoa, Departamento de Desarrollo Sostenible, 2005. ISBN 8479075015

Guía metodológica para la implantación de sistemas de bicicletas públicas en España / IDAE. Madrid: Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía, 2007. ISBN: 978849660241

Mobilitat sostenible: L'altra manera de moure's / Comissariat Francesca Crespí ; Miquel Àngel Ballester. Palma: Inrevés, 2002.

¡Pies para qué os quiero! : movilidad y camino escolar. Programa de Educación Ambiental de Segovia / Ayuntamiento de Segovia.
Madrid : Ayuntamiento de Segovia, 2004. ISBN 8493158933

Tras las huellas del camino escolar: Programa de educación ambiental de Segovia / Pilar Monterrubio Salido...[et al.]. Segòvia: Ayuntamiento de Segovia, 2005


Material audiovisual

Redescobrir la bicicleta: fent via cap a una mobilitat sostenible. Palma: Govern Balear, Conselleria de Medi Ambient, Direcció General de Mobilitat i Educació Ambiental, [2001]. Cd-Rom.


Darreres notícies sobre mobilitat al blog del CREAib

Concurs de còmic jove sobre mobilitat (termini entrega fins 15 novembre)


Videos sobre mobilitat sostenible


Esborrany Estratègia Espanyola de Mobilitat Sostenible

Servei per compartir cotxe a Palma

No hay comentarios: